Aivot ja hyvinvointi
Opi ottamaan tehot irti – näin treenaat aivojasi!
Aivot nauttivat kaikenlaisesta tekemisestä.
Aivot kaipaavat sopivasti lepoa ja uusia virikkeitä, jotta ne voivat toimia mahdollisimman tehokkaasti ja saat itsestäsi parhaan suorituksen irti.
Aivot on ohjelmoitu siten, että ne tarvitsevat lepoa. Lisäksi ne kaipaavat säännöllisesti uusia virikkeitä, sillä aivomme pyrkivät automatisoimaan tekemisiämme, siksi niille on tarjottava uusia haasteita.
Rentoutusta on saatava pitkin päivää säällisin väliajoin. Lepo kannattaa, sillä sen jälkeen olo on nuortunut, idearikas ja energinen. Ota seuraavat keinot käyttöön, kun seuraavaksi alkaa väsyttää kesken arjen.
Haasta aivojasi monipuolisesti
Aivoilla on tapana pyrkiä automatisoimaan kaikki tekemisemme, minkä vuoksi niille on tarjottava uutta puuhaa jatkuvasti, jos haluat kehittyä ja saada aivoistasi kaiken irti.
Harrasta käsitöitä, soita pianoa, piirrä, pelaa konsolipelejä ja opettele sirkustemppuja – mitä vain, mikä tuntuu uudelta tavalta liikuttaa kehoasi!
Muistettavan asian toistaminen auttaa pitämään ajatukset koossa.
Lenkki lisää aivotoimintaa
Lähde kävelylle, sillä jo 20–30 minuutin reippailu kasvattaa uusia aivosoluja muistin alueelle nukkuessasi. Parasta on, jos voit kulkea luonnon keskellä, sillä siellä ajatukset kypsyvät ihan eri tavalla kuin kaupunkiympäristössä.
Luonnolliset puitteet syöttävät mieleen annoksen tiedostamatonta informaatiota, joka auttaa meitä tekemään parempia ratkaisuja. Luontoon lähteminen parantaa myös mielialaa, kasvattaa vastustuskykyä ja lisää D-vitamiinin määrää elimistössä.
Raikkaan kävelyretken päätteeksi tulee unikin sujuvammin. Unta puolestaan tarvitset seitsemästä kahdeksaan tuntiin yössä. Ajattelun ja muistin ylläpidon ohella kunnon nukkuminen ehkäisee sydäntauteja, aivoinfarktia, masennusta ja tartuntatauteihin sairastumista.
Uskalla revitellä
Uudet ideat syntyvät usein kokeilemalla jotain erilaista. Astu ulos turva-alueeltasi ja anna palaa. Jos kirjoitat paljon työssä tai opiskellessa, virkistä mieltäsi tarttumalla esimerkiksi lastenkirjaan. Millaisia arvaamattomia ideoita sieltä kumpuaakaan?
Jos olet opettaja tai työskentelet lasten parissa, vie pienille uudenlainen lelu ja seuraa näiden reaktioita. Kokkausta rakastava voi tehdä tutkimusmatkan aasialaiseen tai vaikka espanjalaiseen erikoisruokaliikkeeseen. Tee ruokaa uusista aineksista ja testaa erilaista reseptiä.
Aamun ja illan erot
Harjoittele nopeita ja toimivia rentoutusmenetelmiä. Harva tietää, että hengelliset rentoutustekniikat voivat virkistää jo alle minuutissa. Kovinkaan moni ei myöskään tiedä, että lepoa on olemassa neljää eri lajia: fyysistä, henkistä, sosiaalista ja hengellistä. Voit oppia käyttämään ja yhdistellä lajeja pitkin päivää mielesi mukaan, jolloin stressi ei iske yhtä helposti.
Mielen käyttö oikein eri vuorokaudenaikoina edellyttää, että opit, mihin aikaan olet virkeimmilläsi. Lyhytkestoinen muisti on terävimmillään aamuisin, kun taas pitkäkestoinen toimii parhaiten illalla.
Suuri osa ihmisistä kokeekin olevansa luovimmillaan auringon noustessa. Kokonaisvaltainen vireystila taas saa valtaansa iltatuimaan. Tuolloin on hyvä tavata ystäviä ja perhettä ja keskustella maailman menosta. Ilta-aktiivisuus lisää luovuuttasi.
Keskity ja rakasta
Aivot kykenevät tekemään vain yhtä asiaa kerralla. Mieli kaipaa keskittymistä, syventymistä, huomion tarkentamista ja ajattelua. Voit olla varma, että johdattamalla ajatuksesi harhailemaan, kuormittaessasi päätäsi ja tehdessäsi liian paljon samanaikaisesti, tuottavuus, mieliala ja luovuus kärsivät.
Viimeiseksi, mutta ei vähäisimmäksi: liikkumisen lisäksi seksi kasvattaa aivosoluja. Onko parempaa tapaa lisätä kapasiteettiaan kuin rakastamansa henkilön seurassa, joka ymmärtää sinua? Seksi on myös loistava tapa hankkia sosiaalista lepoa, ja sillä on paljon positiivisia vaikutuksia sydämen toimintaan, aivoihin ja pirteyteen.