Astronauttien ateriointi
Astronauttien ateriat
Avaruus tuo haasteita myös ruokailulle, ja jo puolen vuosisadan ajan astronauteille on yritetty kehitellä erilaisia ruokaratkaisuja.
Nykypäivänä astronautit voivat syödä lähestulkoon mitä tahansa ruokaa, jota voidaan säilytää huoneenlämmössä. Avaruusruokailussa on kuitenkin omat kommervenkkinsa, joista Listverse kokosi kymmenen mielenkiintoisinta.
10. Varhainen avaruusruoka
Kun Juri Gagarin ensimmäisen kerran matkusti ulkoavaruuteen, hänestä tuli myös ensimmäinen avaruudessa ruokaillut ihminen. Gagarinin ruoat oli pakattu hammastahnaputkilon muotoisiin pakkauksiin, ja miehen lounas koostui nestemäisestä tahnasta ja suklaakastikkeesta.
9. Tavallinen ruoka
Nykyään avaruudessa voidaan syödä jo aivan tavallista ruokaa, mutta vuonna 1965 jouduttiin tyytymään pakastekuivattuun muonaan. Pakastekuivausmetodit olivat kuitenkin jo tuolloin kehittyneet sen verran, että astronautit saivat syödäkseen kuivattuja äyriäisiä, leipää, kanaa, vihanneksia sekä vanukasta. Vuonna 1973 avaruusasema Skylabiin oli hankittu myös jääkaappi.
8. Tang-mehujauhe
Amerikassa kehitettyä Tang-mehujauhetta voidaan sekoittaa tavallisen veden sekaan. Vaikka jauhetta ei kehitettykään avaruusmatkailua varten, sitä otettiin mukaan aluksessa olevan veden pahaa sivumakua taltuttamaan. Tämän jälkeen jauheen myyntiluvut kohosivat huikeasti.
7. Kuivaliha
Kuivattu, helposti säilyvä sekä ravinnepitoinen kuivaliha on kuulunut avaruusalusten menuun jo pitkään. Ruotsalaisastronautti Christer Fuglesang joutui kuitenkin jättämään porosta valmistetut kuivalihat maan kamaralle, sillä muiden mielestä poron syönti ei ollut soveliasta joulun alla. Tiesitkö, että kuivalihasiivut suurenevat avaruudessa?
6. Luokitukset
Avaruusruoalle on olemassa aivan omat luokituksensa: Juomat, tuoreruoat (2 päivän säilymisaika), luonnollisessa muodossa olevat (pähkinät, myslipatukat), lämpökäsitellyt, keskiverrosti kosteat sekä uudelleenkosteutettavat.
5. Ruoan pakkaus
Ruoka tulee olla pakattu ennalta määritellyllä tavalla, ja pakkauksen tulee olla kevyt, kertakäyttöinen ja sisältää tarvittavat koodit, jotta jokaisen astronautin ruokavaliota pystytään seuraamaan. Jokaisen ruoka-annoksen tarkka paino tulee tietää etukäteen, sillä se vaikuttaa aluksen tarvitseman polttoaineen määrään. Pakkausten tulee olla myös käteviä käyttää, ja venäläisastronauttien ruoka tulisikin pystyä lämmittämään alkuperäispakkauksessaan.
4. Valmistus
Ruoan tulee olla mahdollisimman siististi ja yksinkertaisesti valmistettavaa, ja ruokailun jäljet pitää pystyä siivoamaan nopeasti. Pakkausten tulee olla kevyitä ja suljettuja, jotta ne voidaan nauttia myös painottomassa tilassa.
3. Kulttuurierot
Jokainen astronautteja avaruuteen lähettävä maa pakkaa aluksiin ruokaa, jota paikan päällä on totuttu syömään. Vuonna 2003 kiinalaisastronautti Yang Liwei otti alukseen mukaan muun muassa Kung Po-kanaa, riisiä sekä kiinalaista yrttiteetä. Venäläisillä taas on mukana borssikeittoa, gulassia sekä pähkinöitä, ja japanilaisilla sushia.
2. Ruoan nieleminen
Ruokaa voidaan niellä, vaikka oltaisiinkin painottomalla alueella. Suurimman roolin nielemisessä ottavat painovoiman sijaan elimistömme lihakset, jotka huolehtivat että ruoka menee määränpäähänsä. Tässä mielessä voitaisiin lähes todeta, että olemme syntyneet matkustamaan avaruuteen!
1. Painovoima
Painovoiman puute vaikuttaa aisteihimme ja ruoansulatusprosessiimme. Erityisesti tulilinjalla ovat maku- ja hajuaistit, ja tämän vuoksi avaruusruoan oliskin hyvä olla hieman tulisempaa. Tavallisia hiilihappopitoisia juomia ei sen sijaan kannata avaruudessa juurikaan nauttia, sillä ne palautuvat nopeasti takaisin inhottavina röyhtäyksinä. Onneksi Coca-Colan ja Pepsin ainesosia on uudelleensuunniteltu moneen otteeseen, jotta avaruusmatkustajatkin voisivat nauttia niitä paremmin.
(MTV3)