harjoittelu aamuisin
Aamutreeni on uniselle kuin tervanjuontia. Joskus kalenteri ja kiireet kuitenkin pakottavat treenaamaan aamulla.
Aamutreenin saa nopeasti kulkemaan parilla pikku vinkillä. Joskus aamutreeni on myös erittäin suositeltavaa, jopa välttämätöntä.
Ihminen on heikko aamuisin
Aamulla rauta tuntuu raskaalta, eikä askel nouse lenkkipolulla. Suorituskyky on heikoimmillaan aamun tunteina ja sitten vasta kroppa alkaa heräillä. Pieni suorituskykypiikki ajoittuu aamupäivän viimeisiin tunteihin. Suorituskyvyn vuorokausirytmi on sisäänrakennettu, eikä se poistu, vaikka ihmiset laitetaan luolaan ja heitä hämätään elämään normaalia pidempää vuorokautta.
Sisäänrakennettu siesta
Pää alkaa pilkkiä lounaan jälkeen. Kuulostaako tutulta? Tätä ei kannata sysätä täysin lounaalla nautitun kermaperunavuoren tai liian kiinnostavan myöhäisillan toimintapläjäyksen syyksi. Voit kertoa sinua herättelemään tulleelle pomollesi, että kyse on luontaisesta, ihmiseen sisäänrakennetusta vireystilan ja suorituskyvyn tippumisesta, joka ajoittuu juuri iltapäivän ensimmäisiin tunteihin. Etkä edes jää kiinni hätävalheesta.
Illalla suorituskyky on huipussaa
Voima ja kestävyys ovat parhaimmillaan noin kello 17–19 illalla. Silloin treeni kulkee parhaiten. Suorituskyky on illalla huipussaan myös niillä, jotka muistavat aina kahvihuoneessa olevansa supertehokkaita aamuvirkkuja – vaikka he usein muuta väittävät.
Entä jos aamulla on pakko treenata?
Pakkohan ei ole kuin kuolla ja maksaa veroja, mutta jos aamu näyttää kalenterissa ainoalta sopivalta treeniajalta, ei kannata huolestua, vaikka ensimmäiset treenit tuntuisivat tervanjuonnilta.
Kroppa mukautuu aamutreeniin pian. Korkeasta stressitasosta kielivän kortisoli-hormonin määrä pomppaa ensimmäisissä aamutreeneissä pilviin, mutta jo muutaman treenin jälkeen sen määrä verenkierrossa jopa puolittuu. Pian harjoitukset kulkevat kuin tanssi. Aamun ja illan voimaero tasoittuu jo selkeästi reilun kuukauden aikana. Myös lenkit alkavat kulkea paremmin. Kroppa kehittää suorituskykyään vuoroaikaspesifisti.
Huomio nämä asiat, kun suunnittelet aamutreeniä:
Syö jotain ennen harjoitusta. Lasi maitoa ja hedelmä toimii useimmilla hyvin. Kuntosalitreeniä ennen pystyy yleensä syömään ja juomaan enemmän kuin ennen juoksulenkkiä. Älä suotta vaivaudu aamulenkille tyhjällä mahalla. Treenin teho laskee ja rasvanpoltto treenin jälkeen hidastuu jopa vuorokaudeksi. Tyhjin mahoin ravaamisessa on siis kyse lähinnä kurjuuden, ei rasvanpolton, maksimoinnista.
Verryttele hieman kauemmin aamulla. Kropan lämpötila levossa on matalampi. Verryttely ei poista kokonaan aamun ja illan suorituskykyeroa, mutta se pienentää sitä.
Kulauta alas kuppi kahvia. Kofeiini poistaa myös aamun ja illan suorituskykyeroa. Treenisi kulkee paremmin.
Jos treenaat aamulla ja illalla, tee selkärankaa voimakkaammin kuormittavat liikkeet, kuten raskaat kyykyt ja maastavedot mieluiten illalla. Selkä saattaa olla aamuisin hieman alttiimpi vammoille.
Muista, että suorituskyky kehittyy käytännössä yhtä hyvin treenaatpa sitten aamulla tai illalla. Vaikka irtiottokykysi on hieman huonompi, treeni kehittää silti hyvin
Jos treenaat esimerkiksi kuntoilutapahtumaan, joka alkaa aamulla, tee ihmeessä myös aamutreenejä! Silloin aamusuorituskykysi kehittyy spesifisti. Jos treenaat vain illalla, aamustartti voi olla todella vaikea!
Jos mahdollista, vakio hieman treeniaikaasi. Jos treenaat jatkuvasti suunnilleen samaan aikaan, huonoja treenejä sattuu kohdallesi harvemmin.