Ihmissuhdetaitoja ja mielenopastusta
Ihmissuhdetaitoja voi treenata. Kokeile näitä harjoituksia hankalissa tilanteissa.
Treeniaika: Muutama minuutti päivässä riittää.
Näitä tarvitset: Omaa tahtoa ja säännöllistä treeniä.
1. Kun hermostuttaa
Ohje: Pysähdy vetämään henkeä: syvään sisään ja rauhallisesti ulos. Jo kolme pitkää hengitystä antavat aivoille lepoa. Kun on enemmän aikaa, tee pidempi hengitysmeditaatio, jossa käyt hengitellen läpi kehon eri osia.
Mihin auttaa: Kuulostaa kliseeltä, mutta vaikuttaa ihan oikeasti. Pitkät hengitykset rauhoittavat parasympaattista hermostoa ja hidastavat aivoissa liikkuvien miljardien hermosolujen välistä pommitusta. Pystyt keskittymään paremmin ja selkeyttämään ajatuksiasi.
2. Kun joku sättii sinua
Ohje: Jos toinen ihminen alkaa kiihtyä, kuvittele ympärillesi läpinäkyvä kupla, jonka lasiin ilkeät sanat kolahtelevat. Katsot tilannetta kuin ulkopuolelta. Tai ajattele, että olet vahva puu, jonka juuret pysyvät syvällä maassa. Toisen tunteet heiluttelevat vain lehtiäsi.
Miten auttaa: Vahvuuteen liittyvät mielikuvat lisäävät hermoston välittäjäaineena toimivien hormonien määrää ja auttavat ohittamaan päällimmäisen tunnereaktion, esimerkiksi koston.Saat tarmoa toimia rakentavasti.
3. Kun stressaat
Ohje: Suurin osa stressistä tapahtuu usein pään sisällä, mutta ajatukset vaikuttavat koko kehoon ja saavat stressin tuntumaan todellista isommalta. Silloin kannattaa luoda turvallisuuden tunnetta. Pysähdy, vie käsi vatsalle tai sydämen päälle. Pidä minuutti, hengitä.
Miten auttaa: Kosketus ja sen lämpö rauhoittavat hermostoa ja antavat aivoille tiedon, että välitön vaara on ohi. Sydämen syke laskee.
4. Kun mikään ei onnistu
Ohje: Laita silmät kiinni ja luo onnellisia mielikuvia. Muistele ihania hetkiä lomamatkoilla tai visualisoi mieleesi lempipaikkasi, vaikkapa mökkilaituri. Pitkitä onnen tunnetta, kelli siinä muutama minuutti.
Mihin auttaa: Mielikuvat stimuloivat oikeaa aivopuoliskoa, mikä auttaa aivojasi muodostamaan tunteen kokonaisuudesta. Pystyt suhteuttamaan asioita toisiinsa. Olisiko joku asia sittenkin ihan hyvin?
5. Kun rakkaus loppuu
Ohje: Harjoittele myötätuntoa itseäsi kohtaan. Tuo mieleen ihminen tai lemmikkieläin, jota kohtaan tunnet luonnostaan lempeyttä. Silitä myös itseäsi, kehu itseäsi päivittäin pienimmistäkin asioista.
Miten auttaa: Myötätuntoiset mielikuvat vahvistavat aivojen hermoverkkoja, jotka luontaisestikin aktivoituvat empatiasta. Oksitosiinihormonin tuotanto lisääntyy, ja se auttaa selviämään paremmin myös sydänsuruista.
6. Kun et saa sanottua mitä tarkoitat
Ohje: Ota tilanteeseen etäisyyttä. Kirjoita ajatuksesi ylös. Tai tee mielessäsi harjoitus, jossa käyt läpi tilanteen niin, että se päättyy kuten haluat.
Mihin auttaa: Kirjoittamalla jäähdytät aivojen päällimmäisiä reaktioita ja tekstijälki helpottaa ajattelua. Positiivisiin ajatuksiin perustuva mielikuvaharjoittelu jättää jäljet kokemusmuistiin ja voi jonakin päivänä muuttua ratkaisuksi.
+ Jos haluat oppia lukemaan ajatuksia
Ihmisten välinen tehokas kommunikointi perustuu enemmän yhteiseen rytmiin kuin järkeen. Mitä tietoisempi olet tunnetiloistasi ja kehosi olotilasta, sitä enemmän aktivoituvat ne aivojen osa-alueet, jotka ovat yhteydessä myös toisten ihmisten lukemiseen. Samat aivojen verkostot, jotka tuottavat tunteita, ymmärtävät myös muiden tunteita.Kun teet aivoharjoituksia säännöllisesti, voit oppia tulkitsemaan muita ihmisiä paremmin.
Lähteet: Rick Hanson & Richard Mendius: Buddhan aivot. Käytännön neurotiedettä onnellisuuteen, rakkauteen ja viisauteen (Basam Books 2011).