Itämeren ruokavalio
Itämeren ruokavalio päihittää Välimeren dieetin – tutkijat löysivät yllättävän vaikutuksen
Pohjoismaisista aineksista kootulla ruokavaliolla on todettu olevan useita terveyshyötyjä.
Läheltäkin löytyy superruokaa, muistuttavat tutkijat.
Pohjoismaisista aineksista koottu terveellinen ruokavalio parantaa muun muassa kolesteroliarvoja ja veren rasva-aineenvaihduntaa, kertoo Ilta-Suomen yliopisto.
Yliopiston mukaan tutkijat yllättyivät havainnosta, jonka mukaan metaboliseen oireyhtymään liittyvän tulehdustekijän pitoisuus oli terveellistä pohjoismaista ruokavaliota noudattavilla peräti 20 prosenttia pienempi kuin tavanomaisella ruokavaliolla.
18-24 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa oli 166 tutkittavaa, jotka noudattivat joko terveellistä pohjoismaista ruokavaliota tai tavanomaista ruokavaliota.
Itämeren ruokavalio on lähiruokaa
Itä-Suomen yliopiston mukaan Itämeren ruokavalio muistuttaa terveelliseksi todettua Välimeren dieettiä, mutta ainekset tulevat läheltä.
Pohjoismaisessa ruokavaliossa korvataan kovaa eläin- ja maitorasvaa rypsisöljyllä ja kasviöljypohjaisella levitteellä ja suositaan rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita. Ruokavalioon kuuluvat myös kotimaiset kausihedelmät, joita eri Pohjoismaissa ovat omena, päärynä tai luumu. Päivittäin tulisi nauttia myös marjoja, kasviksia, juureksia, palkokasveja, kaalia sekä ruista, ohraa tai kauraa täysjyväviljatuotteina. Lisäksi pähkinät voivat olla osa ruokavaliota
Ruokavalioon kuuluvat kala ja rasvainen kala 2-3 kertaa viikossa sekä riista ja siipikarja. Punaista lihaa ja makkaraa käytetään vain kohtuudella.
Tulokset käyvät ilmi juuri julkaistusta SYSDIET-ruokavaliohoitotutkimuksesta, mikä toteuttiin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa.