Kunnon kohotuksen vaikeudet
Eikö kuntosi kehity treenatessa?
Ohjelmointi kannattaa, jos ja kun haluat liikunnasta tuloksia.
Kuntoilijan täytyy malttaa myös levätä.
Ohjelmoinnin tarkoituksena on pitää harjoittelu oikeassa kurssissa. Kurssin suuntaa kuvaa parhaiten sana säännöllisyys.
Ohjelmointi antaa harjoitteluun tavoitteen ja päämäärän.
Kun haluat liikunnasta tuloksia, pätevät samat lainalaisuudet kuin muissakin asioissa, joista haet konkreettisia tuloksia.
Liikunta vaatii harjoittelua, kokemuksia ja oppimista. Jos siis haluat hyväkuntoiseksi, sinun on harjoiteltava päästäksesi tavoitteeseesi.
Älä vertaa omaa kuntoasi muihin tai yritä pysyä muiden perässä. Keskity omaan tilanteeseesi ja oman kuntosi parantamiseen.
Harjoitus laskee kuntoa – kyllä!
Harjoituksen aikana ei kuntosi suinkaan nouse, vaan laskee. Olet siis huonommassa fyysisessä kunnossa harjoituksen jälkeen kuin ennen sitä. Harjoituksen tehtävänä on toimia ärsykkeenä hengitys- ja verenkiertoelimistöllesi sekä lihaksistollesi.
Kun elimistösi saa riittävästi ravintoa ja lepoa harjoituksen jälkeen, korjaa se rasituksesta suuttuneena fyysisen kuntosi tasoa astetta ylemmäksi. Mikään ei kuitenkaan muutu yhdessä yössä. Pysyviin muutoksiin tarvitaan säännöllistä kehosi ”suututtamista”.
Älä laiminlyö lepoa!
Et kehity niin paljon kuin voisit, jos esimerkiksi laiminlyöt levon ja riittävän ravinnon saannin harjoitusten välissä tai jos liikut aina samalla veren maku suussa -teholla. Vaarana on, että kuntotasosi ei kohene ainakaan merkittävästi tai kovin nopeasti.
Voi olla, että liian rajutehoinen tai liian harvoin toteutettu liikunta vie kuntotasoasi jopa alaspäin.
Mitä tästä opimme? Hitaasti ja säännöllisesti kiiruhtaen hyvään kuntoon.
Kuinka usein sinun tulisi liikkua?
Perussääntönä on, että yksi kerta viikossa liikuntaa, joka aiheuttaa lievää hengästymistä ja hikoilua sekä kestää yhtäjaksoisesti noin 30 minuuttia tai enemmän, pitää yllä nykyistä fyysistä kuntotasoasi.
Kaksi kertaa liikuntaa viikossa kehittää kuntoasi. Kolme kertaa viikossa kehittää jo huomattavasti kuntoasi. Nämä perussäännöt koskevat niin kestävyyskuntoa kuin lihaskuntoa.