Laihduttaminen ja kalorien laatu

Tutkimus: Laihdutuksessa ei merkkaa kalorien määrä, vaan niiden laatu


Tuoreen tutkimuksen mukaan pysyvässä painonpudotuksessa ei ole kyse vain kaloreista, vaan niiden laadusta.

Harwardin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että painonpudotuksessa ei ole niinkään kyse kalorien määrästä, vaan niiden laadusta.

Yleisessä tiedossa on, kuinka hankalaa on pitää karistetut kilot kurissa.

Tutkimuksen valossa näyttää, että kun kilot on kerran karistettu, hiilihydraattien ja proteiinien sekä rasvojen osuudet vaikuttavat siihen, pysyykö tulos vai kertyvätkö kilot takaisin varteen.

Kalorien laatu vaikuttaa siihen, miten paljon keho polttaa kaloreita, eli energiaa ja tämä on olennaista painonpudotuksessa.

– Aineenvaihdunnan kannalta kaikki kalorit eivät ole samanlaisia, sanoi tutkimuksen vanhempi kirjoittaja, yhdysvaltalainen tohtori David Ludwig Bostonin lastensairaalasta.

– Tämä ei tarkoita sitä etteivät kalorit eivät merkitse mitään, vaan sitä että syötyjen kalorien laatu voi vaikuttaa siihen, kuinka monta kaloria lähtee pois, Ludwig sanoi.

Tutkimuksessa 21 ylipainoista miestä ja naista seurasivat tarkkaan heille määrättyjä ruokavalioita.

Koehenkilöt pudottivat noin 10 prosenttia elopainostaan, jonka jälkeen he kokeilivat vuorotellen kolmea eri ruokavaliota, kutakin kuukauden ajan.

Ruokavalioina oli perinteinen vähärasvainen dieetti (60% hiilihydraatteja, 20% rasvaa ja 20% proteiinia), matalaglykeeminen dieetti jossa vältetään teräviä piikkejä verensokerissa(40% hiilihydraatteja, 40% rasvaa, 20% proteiinia) ja erittäin vähähiilihydraattinen Atkinsin dieetti (10% hiilihydraatteja, 60% rasvaa ja 30% proteiinia).

Tuloksista selvisi, että kaloreita paloi levossa enemmän, kuin ennen painonpudotusta. Erot dieettien välillä olivat kuitenkin selvät.

Erittäin vähähiilihydraattista dieettiä noudattavat kuluttivat yli 300 ylimääräistä kaloria keskimäärin verrattuna vähärasvaista dieettiä noudattavaan

Matalaglykeemistä ruokavaliota noudattavat kuluttivat 200 ylimääräistä kaloria kuin vähärasvaista noudattavat.

Vähärasvainen dieetti tehottomin – matalaglykeeminen paras

Loppupäätelmänä mataglykeeminen dieetin ajateltiin olevan paras.

Vaikka vähähiilihydraattisen ruokavalion myötä kaloreita kului enemmän, koehenkilöt olivat stressaantuneita joka voi nostaa riskiä sydän- ja verisuonitauteihin sekä muihin terveysongelmiin.

Tutkijoiden mukaan matalaglykeemisessä dieetissä oli paras tasapaino, se auttoi koehenkilöitä kuluttamaan kaloreita, mutta ei kuitenkaan aiheuta stressihormoneita, ja näin dieetti ei näytä lisäävän riskiä terveysongelmiin.

Tutkijan mukaan vähärasvaisten ruokavalioiden aika on ohi.

– On mentävä pidemmälle vähärasvaisesta ruokavaliosta. Tämän sijaan tulisi keskittyä prosessoitujen hiilihydraattien vähentämiseen.

Lähteet: abcnews ja LA Times.