Masennus

Ruokavaliolla on vaikutus masennusoireisiin
Foolihappo ja B 12 -vitamiini vähentävät melankolisia masennusoireita. Ei-melankolisissa masennusoireissa riski sairastua metaboliseen oireyhtymään on kasvanut.

Ruokavaliolla on merkitystä siihen miten voimakkaita melankolisia oireita masentuneella on
Ei-melankolisissa oireissa on riski sairastua metaboliseen oireyhtymään
Riittävä foolihapon ja B 12-vitamiinin saanti vähentävät melankolisia masennusoireita
Tutkimuksen mukaan masennus ei ole yhtenäinen sairaus vaan sitä on ainakin kahta tyyppiä
Tuoreen psykiatrian alan väitöstutkimuksen mukaan masennuksella, ruokavaliolla ja metabolisella oireyhtymällä on yhteys toisiinsa.

Lääketieteen lisensiaatti Jussi Seppälän tutkimuksessa masennusoireet jaettiin kahteen oireluokkaan; melankolisiin ja ei-melankolisiin masennusoireisiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että ruokavaliolla on merkitystä siihen miten voimakkaita melankolisia oireita masentuneella on. Melankolisten oireiden riski oli lähes puolet pienempi niillä, joilla foolihapon saanti oli suurinta. Myös B 12-vitamiinin riittävä saanti vähentää melankolisia oireita. Melankoliset masennusoireet ovat perinteisiä masennusoireita, joita ovat hyvin voimakas mielialan lasku, unettomuus, aamuöiset heräämiset ja painonlasku.

Ei-melankolisiin masennusoireisiin liittyi puolestaan yli kaksi kertaa suurempi metabolisen oireyhtymän riski, kun vertailuryhmänä oli joukko jolla ei ollut lainkaan masennusoireita.

Ei-melankolisiin masennusoireisiin voi liittyä myös melankolisia tuntemuksia, mutta oireet painottuvat ahdistukseen, heikkoon itsetuntoon, epävarmuuteen ja ylihuolestuneisuuteen.

– Ei-melankolisia masennusoireita olevalla henkilöllä saattaa olla voimattomuutta, hän ei jaksa liikkua, asiat eivät kiinnosta. Hän syö ja nukkuu enemmän kuin normaalisti, Jussi Seppälä sanoo. Välttämättä ei huomata, että kysymyksessä on masennus.

Väitöstutkimus nostaa esiin hypoteesin, että masennus ei ole yhtenäinen sairaus vaan sitä on ainakin kahta tyyppiä joilla on erilaiset riskit metaboliseen oireyhtymään. Tämä vaikuttaa potilaiden hoitoon ja siksi voi olla syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi potilaiden lääkitykseen.

– Jos potilaalla on ei-melankolisia oireita, on hänellä suurempi riski saada metabolinen oireyhtymä. Silloin pitää välttää lääkkeitä joilla on painoa nostavia vaikutuksia, Seppälä sanoo.

Osa masennuslääkkeistä voi nostaa painoa, jolloin verenpaine ja verensokeri voivat nousta. Myös rasvaarvot nousevat ja nämä yhdessä lisäävät riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään. Metabolinen oirehtymä puolestaan lisää huomattavasti riskia sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Lääketieteen lisensiaatti Jussi Seppälän väitöstutkimus on osa kansallista diabeteksen ehkäisyn tehoseuranta -tutkimusta. Tutkimuksessa lähetettiin kutsu 4500 kolmen sairaanhoitopiirin asukkaalle. Kutsuun vastasi lähes 3000 henkilöä. Mukana olivat sairaanhoitopiirit Etelä-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta.