Napostelu

Harmittava pikkunälkä on melko yleinen vaiva, etenkin jos yrittääkään ajatella laihduttamista.

Kun on jatkuva pikkunälkä, saattaa tulla napostelleeksi jatkuvasti jotakin, jolloin päivän saatu energiamäärä saattaa nousta yllättävän korkeaksi. Mutta mikä näläntunteen voi aiheuttaa, jos ruokavaliokin tuntuisi olevan kunnossa ja ateriaväleihinkin on jo kiinnitetty huomiota?

WebMD.com -sivuston kysymys- ja vastauspalstalta saa vinkkejä tähän harmilliseen ongelmaan.

Kysyjä ihmettelee jatkuvaa näläntunnettaan, vaikka kertoo syövänsä kohtuuterveellisesti, nukkuvansa riittävästi ja viettävänsä rauhallista elämää ilman stressiä. Kysyjä kertoo tuntevansa nälkää miltei koko ajan riippumatta siitä, mitä hän on syönyt, kuinka paljon ja kuinka kauan aikaa sitten.

Sivuston asiantuntija arvelee, että kysyjän ruokavalio ei ole aivan tasapainossa. Jatkuvaan näläntunteeseen voi olla monta syytä, mutta usein kyse on epätasapainosta eri ravintoaineiden välillä. Joka aterian tulisi koostua 3-5 ruokaympyrän osasta. Välipaloissa olisi hyvä olla mukana 2-3 ruokaympyrän osaa.

Ruokaympyrän lohkot ovat
vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät
liha, kala ja kananmuna
maito ja maitovalmisteet
ravintorasvat
vilja
peruna
Jos ateriat ja välipalat ovat liian kevyitä, esimerkiksi salaatti ja kananmuna, ateria ei riitä pitämään kylläisyyttä yllä, vaikka ateria olisikin muuten terveellinen. Ateriaan olisi hyvä lisätä proteiinia ja rasvaa, jotta kylläisyydentunne kestäisi kauemmin. Yleensä hitaammin sulavat ruuat pitävät näläntunnetta poissa kauemmin.

Joka aterian olisi hyvä sisältää jonkin verran proteiinia ja hyvänlaatuista rasvaa. Rasva antaa kylläisyyttä ja energiaa, sekä hidastaa ruuansulatusta hieman. Ruokavalioon saa rasvaa monesta eri lähteestä, esimerkiksi pähkinöistä, avokadosta, ruokaöljystä ja kalasta.

Aterioihin kannattaa sisällyttää myös kuitua. Kasvikset ja hedelmät ovat hyviä kuidunlähteitä, mutta ne eivät sisällä paljoa energiaa. Muista myös siemenet ja pähkinät.

Lopuksi asiantuntija muistuttaa, että kaiken ei tarvitse aina perustua terveellisyyteen. Joskus kylläisyydentunteen saavuttamiseen auttaa pieni herkkuhetki. Ruokailu on kuitenkin aina myös mielihyvää tuottava elämys, jolloin pieni jälkiruoka kruunaa elämyksen. Tumma suklaa tai hyvä kahvi ruuan jälkeen on hyvä päätös aterialle, ja auttaa pitämään kylläisyydentunteen kauemmin. Pieni makea herkkupala silloin tällöin auttaa myös pitämään isommat mielitekoihin repsahtamiset kurissa.