Ole onnellisempi
Kaikki haluavat olla onnellisia. Muutamalla keinolla otat ison askeleen tätä päämäärää kohden.
Moni meistä uskoo, ettei onnen eteen ole paljon tehtävissä, mutta uusimmat tieteelliset tutkimukset todistavat toista. Muutamalla keinolla kohotat onnellisuustasoasi huimasti.
Business Insider esittelee tapoja, joilla onnellisuutta voi lisätä tavallaan jo etukäteen.
Avaa lompsasi
Onnellisuutta ei voi ehkä jakaa, mutta sitä maallista hyvää, jota takataskuun on kertynyt, voi jakaa. Samalla kasvaa oma onnellisuus.
Rahan käyttäminen muiden ihmisten hyväksi nostaa lahjoittajan onnellisuustasoa, todistaa Psychological Bulletinissa julkaistu tutkimus.
Tutkimuksen mukaan onnellisimpia olivat suurimmat lahjoittajat, eikä tässä tarkoiteta absoluuttisia rahamääriä, vaan lahjoitetun varallisuuden suhteellista osuutta. Se on se kuuluisa lesken viimeinen ropo….
Varmaankin tähän perustuu amerikkalaisten suuri tarve lahjoittaa.
Altruismi siis kantaa, itsekkyys ei.
Rohkeasti päin tuulta
Yhtä tärkeää kuin hyväntekeväisyys on uusien kokemusten hankkiminen. Paikalleen ei kannata jämähtää, sillä rutiinit tappavat myös onnellisuuden.
Rutiinit toki tuovat hetkeksi turvallisuuden tunnetta ja se voi olla tärkeää muuttuvassa maailmassa, mutta pitkässä juoksussa ne eivät lisää hyvää oloa.
Uuden kokeileminen myös aktivoi aivoja ja pitää muutenkin kunnossa.
Altistu siniselle
Sussexin yliopiston tutkimus todistaa, että sininen väri alentaa stressiä, lisää itseluottamusta ja kasvattaa onnellisuutta. Kun ihminen näkee sinistä, hänen aivoista mitattu onnellisuuskäyränsä kääntyy nousuun.
Sinisen värin vaikutuksen uskotaan periytyvän jo esi-isiemme ajoilta. Arvellaan jopa, että se yhdistyy iltapäivän ja illan valoon sekä toiveisiin tulevasta, hyvästä yöunesta.
Myös tyytyväisyys hyvin sujuneesta päivästä yhdistyy sinisyyteen.
Heitä roskiin mielipiteesi
Jokainen pitää itseään arvokkaana ja sitä kautta myös omia näkökulmiaan. Usein se johtaa ristiriitoihin ja jopa riitoihin varsinkin kaikkein läheisimpien ihmisten kanssa.
Tutkimukset todistavat kuitenkin, ettei omista mielipiteistä kannattaisi pitää kovin uppiniskaisesti kiinni. Jos toinen osapuoli nimittäin torjuu mielipiteen, se vähentää onnellisuutta.
Tohtori Deepak Chopra sanoo tämän asian hyvin kärjistetysti. Hänen mukaansa voimme säilyttää 99 prosenttia psykologisesta energiastamme -ja olla samalla onnellisempia – jos lakkaamme puolustamasta näkökulmiamme.
Veisaa ilosanomaa
Kirkoilla ja uskonnoilla on merkittävä asema kaikissa kulttuureissa. Niidenkin taustalla voi piillä onnellisuus. Viimeaikaiset tutkimukset nimittäin kertovat, että ne ihmiset, jotka käyvät säännöllisesti kirkossa ovat onnellisempia kuin maallisemmat kanssakansalaiset.
Nämä löydökset perustuvat Melbournen yliopiston professorin Bruce Headeyn tuhansien ihmisen joukolla 25 vuoden kuluessa tekemiin tutkimuksiin. Niiden mukaan paljon kirkossa käyvät ihmiset käyttäytyivät tasaisemmin, eivät olleet kovin huolestuneita tulevaisuudestaan ja olivat puolisoinakin ”tasaisempia”.
Headeyn löydöksiin kuului myös neuroottisuus. Neuroosi karkottaa onnen.
Lataa unta kaaliin
Unenkin määrää onnellisuustutkijat ovat selvittäneet ja tulleet siihen lopputulokseen, että 6 tuntia 15 minuuttia häiriintymätöntä yöunta on täsmälleen oikea onnellisuuden määrä.
Tutkimus tehtiin Britanniassa pyytämällä 4 000 aikuista luokittelemaan onnellisuutensa määrän asteikolla nollasta viiteen. Korkeimmat lukemat tulivat heiltä, jotka nukkuivat kuusi tuntia 15 minuuttia.
Lyhennä työmatkaasi
Samassa brittiläisessä unitutkimuksessa selvitettiin myös optimaalisen työmatkan ja onnellisuuden yhteyttä. Ihanteellisin oli 20 minuutin matka-aika.
Pitkät kodin ja työpaikan väliset matkat vähensivät onnellisuutta sekä heikensivät terveyttä ja kuntoa.
Hanki kymmenen ystävää
Onnellisuustutkimuksissa on puntaroitu myös ystävien määrää. Sen seurauksena viisaat miehet ja naiset Nottinghamin yliopistosta ovat tulleet tulokseen ”kymmenen”. Juuri se määrä ihmisellä kuuluu olla läheisiä ystäviä, jotta hän tuntee itsensä kaikkein onnellisimmaksi.
Onnettomimpia olivat he, joilla oli kaikkien vähiten ystäviä.
Mene naimisiin
Parisuhde kantaa yli elämän karikoiden, todistaa esimerkiksi Cornellin yliopiston tutkimus. Sen mukaan ne ihmiset, joilla oli parisuhde, tunsivat itsensä ylipäätään onnellisemmiksi kuin yksinelävät. Kannattaa siis rakastua.
Ja kaikkien onnellisimpia olivat he, joilla oli aviopuoliso.
Edes sillä, oliko liitto onnellinen, ei ollut onnellisuusmittareilla luodattuna merkitystä.
Tämän tutkimuksen loppupäätelmä oli se, että mitä tiukempi sitoumus on, sitä onnellisempia ihmiset olivat.
Yritä edes
Kaikista suunnitelmista, hankkeista ja toimista huolimatta päivä ei kuitenkaan aina paista. Mitä silloin pitäisi tehdä?
Voi kuulostaa raadolliselta, mutta silloin kannattaa ainakin yrittää näytellä iloista – jos vain jaksaa. Iloisuus ja onnellisuus ovat kuin aurinko, jonka säteily levittää onnellisuuden lämpöä ympärilleen.
Tähän tuloksen on tultu monissa tutkimuksissa.
Kari Hänninen