Positiivinen elämänasenne
ELÄ PIDEMPÄÄN JA ANSAITSE ENEMMÄN – POSITIIVISELLA ELÄMÄNASENTEELLA
Negatiivinen asenne voi lyhentää elämää jopa kymmenellä vuodella. Elämä pelissä -aineistoa tutkinut Suomalainen Lääkäriseura Duodecim julkilausui sen, että postiivinen ihminen on keskimäärin kolmanneksen paremmin palkattu kuin negatiivinen, ja tienattu raha ei ollut positiivisuuden syy vaan seuraus positiivisyydestä.
Negatiivisista ihmisistä noin 45% koki usein tai jatkuvasti haitallista työstressiä. Vastaava luku positiivisilla oli 15%.
Positiivisuus siis lisää elinvuosia
Positiivisuudella on myös suora vaikutus tuloihin
Duodecimin mukaan negatiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvien keskimääräinen eliniän ennuste on jopa kymmenen vuotta huonompi kuin niiden, jotka suhtautuvat tulevaisuuteen kaikkein positiivisimmin.
Kyse on siitä, miten arvokkaana oman elämänsä näkee ja kokee.
Kysymys on asenteista, jotka liittyvät onnellisuuteen ja henkiseen hyvinvointiin. Kyse on siitä, miten arvokkaana oman elämänsä näkee ja kokee sekä kuinka kiitollinen on kaikesta saamastaan tai kokemastaan, sanoo Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen.
Positiivisuudella on suora vaikutus tuloihin. Positiivinen tienaa keskimäärin kymmenentuhatta euroa vuodessa enemmän kun negatiiviseksi itsensä katsova.
Kiinnostavaa on kuitenkin se, että pienituloisetkin positiiviset ovat tyytyväisempiä tuloihinsa ja elämäänsä kuin suurituloiset negatiiviset.
Suomalaisten tutkimusaineisto tukeekin muissa länsimaissa tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan tulotaso ei juurikaan vaikuta onnellisuuteen. Elämä pelissä -aineistossa köyhimmän neljänneksen onnellisuuspisteet olivat keskimäärin 64 ja rikkaimman neljänneksen 69, kn maksimipisteluku oli 100.
Myönteisesti tulevaisuuteen suhtautuvia oli selvästi enemmän ylemmissä tuloluokissa kuin alemmissa. Positiivisuus ja negatiivisuus näyttäisivät kuitenkin olevan koulutustasosta riippumattomia ominaisuuksia.
Nettikyselyyn vastanneista yli sadasta tuhannesta suomalaisesta positiivisiksi itseään luonnehti 60 prosenttia kansalaisista.