Ruokatrendit
Karppaus ja luomu menivät – nämä ovat uudet ruokatrendit
Suositko ruokavaliossasi luomua ja karppausta? Jos vastaus on kyllä, olet auttamattomasti jälkijunassa ruokavaliotrendien kanssa. Luomu ja karppaus ovat jo so-last-season, ja niiden sijasta suositaan gluteenittomuutta ja lisäaineettomuutta.
Luomun ja karppauksen suosio lähti laskusuuntaan jo viime vuonna. Niiden tilalle tulivat ruokavaliotrendien mekasta San Franciscosta lisäaineettomuus ja gluteenittomuus.
”Meillä Suomessa ruokavaliotrendejä seuraavat etenkin keski-ikäiset naiset, urheilijat sekä ihmiset, jotka etsivät ruokavaliosta apua johonkin elimistönsä ongelmaan”, kertoo superruoka-asiantuntija Jaakko Halmetoja.
Kun ruokavaliotrendejä kaivelee vähän syvemmältä, huomaa, että erot niiden välillä eivät ole suurensuuria. Esimerkiksi lisäaineettomuuden, gluteenittomuuden ja luomun taustalla on halu palata mahdollisimman luonnonmukaisen, alkuperäisen ja aidon ruoan pariin.
Gluteenittomuus tarkoittaa käytännössä sitä, että ruokavaliosta jätetään pois Suomessa perinteiset viljat eli vehnä, ruis, kaura ja ohra. Mutta eikö pellolla vapaana rehottanut vilja nimenomaan ole aitoa ja alkuperäistä ruokaa?
”Suurin osa länsimaisesta ruokavaliosta sisältää vehnää ja muita pitkälle jalostettuja viljoja. Viljakasveja on jalostettu, jotta niiden leivontaominaisuudet paranisivat. Ihmisen genetiikka ei kuitenkaan pysy tässä mukana, vaan seurauksena on ollut allergioita, yliherkkyyttä ja tukkoista oloa elimistöön”, Halmetoja selvittää