Suolan käytölle uudet suositukset

Maailman terveysjärjestö WHO muutti suolasuosituksia

Runsas suolan käyttö on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen, ja korkea verenpaine on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.
Suolan saantia tulisi välttää.
FAKTA: MITÄ SUOLA ON

Suola on natriumin ja kloridin yhdiste. Natrium on välttämätön ravintoaine, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta.

Lähde: Suomen Sydänliitto ry
Maailmanterveysjärjestö WHO on antanut uusia ohjeita suolan ja kaliumin saantiin. Järjestön mukaan useimmat ihmiset saavat tällä hetkellä ruokavaliostaan liikaa natriumia ja liian vähän kaliumia.

WHO:n mukaan aikuisten pitäisi saada alle 2 grammaa natriumia tai vastaavasti 5 grammaa suolaa päivässä, ja vähintään 3,51 grammaa kaliumia päivässä.

Henkilöllä, joka saa liikaa natriumia tai vastaavasti liian vähän kaliumia, saattaa olla riski kohonneeseen verenpaineeseen, mikä lisää sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä.

Kaliumia saa terveysjärjestön mukaan paljon muun muassa pavuista, herneistä, pähkinöistä, pinaatista, kaalista, persiljasta, banaanista ja papaijasta. Jalostus vähentää kaliumin määrää monissa elintarvikkeissa.

Nämä ruoat ovat usein suola-ansoja:

– Makkarat ja lihaleikkeleet

– Runsassuolainen leipä

– Mausteseokset ja liemivalmisteet

– Maustekastikkeet, kuten soijakastike, sinappi ja ketsuppi

– Suolapähkinät, sipsit ja popcornit

– Kalavalmisteet

– Monet juustot

– Suolakurkut ja oliivit

– Myös monissa muroissa ja mysleissä on runsaasti suolaa

Suositellut suolarajat

– Pehmeä leipä 0,7 grammaa/100 grammaa

– Näkkileipä 1,2 grammaa/100 grammaa

– Juustot 1 gramma/100 grammaa

– Makkarat 1,5 grammaa/100 grammaa

– Muut leikkeleenä käytettävät lihavalmisteet 1,7 grammaa/ 100 grammaa

– Aamiaisviljavalmisteet 1 gramma/100 grammaa

Lähde: Sydänliitto