Tupakointi ja työelämä
Tupakointi ja työelämä
Työterveyslaitoksen professori kannustaa työnantajia tukemaan työntekijöiden tupakanpolton lopettamista.
Työnantaja voisi pidemmällä aikajänteellä säästää pitkän pennin, jos se tukisi työntekijöidensä tupakanpolton lopettamista.
– Yli 20 vuoden lääkärin urani aikana en muista, että olisin kuullut niin monen ihmisen sanovan, että ”haluaisin lopettaa tupakanpolton, mutta se on niin vaikeaa, että tarvitsen apua”, kertoo Työterveyslaitoksen teemajohtaja, professori Kari Reijula.
Työnantajalle tupakoiva työntekijä näkyy kustannuksina, joita työnantajan Reijulan mukaan kannattaisi miettiä.
– Henkilöllä, joka tupakoi päivittäin, on noin 1,5 kertaa korkeampi riski sairastua keuhkoputkentulehdukseen ja flunssasairauksiin ihan sen takia, että tupakoinnin seurauksena nenän ja hengitysteiden limakalvot ovat herkempiä saamaan tulehdussairauden, virustulehduksen, ja henkilö joutuu hakeutumaan tutkimuksiin ja hoitoon, joiden seurauksena hänelle kertyy sairauspoissaoloja, Reijula sanoo.
– Näistä sairauslomista työnantajalle kertyy noin parituhatta euroa lisäkustannuksia työntekijää kohti vuodessa.
Edellä mainituista syistä professori Reijula kannustaisikin työnantajia tukemaan vähintään parintuhannen euron edestä vuodessa tupakoivia työntekijöitä lopettamaan sauhuttelun. Tuki voidaan antaa esimerkiksi työterveydenhoidon muodossa. Tuen tarve tulee Reijulan mukaan monesti yllätyksenä myös työterveyslääkäreille.
– Minusta tuntuu, että heidän työtään on tupakoinnin lopettamisen tuki vastaanotoilla eikä vain hoitaa niitä sairauksia, joita tupakointiin liittyy.
– Se on ennaltaehkäisyä parhaimmillaan, että lääkäri istuu hetken pidempään ja sanoo, että nyt aletaan miettimään tätä tupakoinnin lopettamisjuttua vakavasti.
Lue lisää aiheesta: Tyoelama