Uudet pohjoismaiset ruokasuositukset
Uudet Pohjoismaiset ruokasuositukset kehottavat kiinnittämään huomiota ruuan laatuun.
Ruuan rasvaa ei tarvitse pelätä, ei myöskään hiilihydraatteja. Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, millaista ruokaa syö. Hyvien rasvojen ja hyvien hiilihydraattien popsiminen on sallittua. Mutta mitä tämä tarkoittaa käyttännössä?
1. Rasvaa saa syödä, kunhan syöt hyviä rasvoja. Suosi oliivi- auringonkukka- ja rypsiöljyä. Myös mantelit, avokado, rasvaiset kalat, kuten lohi ja makrilli ovat hyvien rasvojen listalla.
2. Myös hyvät hiilihydraatit ovat tervetulleita ruokalautaselle: syö runsaasti papuja, herneitä, hedelmiä, vihanneksia ja marjoja.
3. Leipääkin saa syödä, kunhan se on runsaskuituista. Suosi monivilja- ja ruisleipiä sekä vähäsokerista mysliä. Hyvät hiilihydraatit sisältävät vitamiineja, muiden muassa elimistölle tärkeää B-vitamiinia, kuituja ja antioksidantteja.
4. Karppajien parjaama pasta, peruna ja riisi eivät uusien ruokasuositusten mukaan ole kiellettyjen listalla. Niiden kohdalla täytyy vain kiinnittää huomiota annoskokoihin. Iso kulhollinen pastaa, riisiä tai perunaa, ei ole paras vaihtoehto. Pieni kourallinen riittää. Myös täysjyväpasta on tavallista pastaa terveellisempi vaihtoehto.