Uusi muotidieetti
Uusi muotidieetti huolestuttaa Keliakialiittoa
Gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut yksi uusimmista muotidieeteistä.
– Amerikkalaiset höyryävät gluteenittomasta ruokavaliosta, kertoi ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uudesta ilmiöstä tammikuussa Iltalehdessä.
Syrjäyttääkö tämä erikoisruokavalio karppauksen?
Gluteenittomuudesta on tullut yksi tämän hetken kuumista ruokavalioista. Yle Uutisten haastattelussa gluteenittomia ruokia valmistavasta Moilas Oy:sta kerrottiin, että gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut, eikä suosio voi tuotantojohtajan mukaan johtua pelkästään keliaakikkojen ostoksista.
Keliakialiitto myöntää, että gluteenittoman ruokavalion yleistymisestä voi olla hyötyä keliakiaa sairastaville.
– Jos gluteenittomien tuotteiden käyttö lisääntyy, niin tuotteiden tarjontakin luultavasti kasvaa ja tuotteet halpenevat. Tällä hetkellä gluteenittomat tuotteet ovat huomattavasti kalliimpia kuin tavalliset, sanoo Keliakialiiton ravitsemusterapeutti Henna Lehikoinen.
Keliaakikolle tiukka ruokavalio tulee kalliiksi, sillä gluteenittomia ruokia ostava käyttää keskimäärin 65 euroa enemmän kuukaudessa rahaa ruokaan kuin keskiverto suomalainen.
Ravitsemusterapeutti myös painottaa, että liittoa huolestuttaa tuore ilmiö.
– Keliakia on sairaus. Mikäli gluteeniton ruokavalio yleistyy myös terveillä ihmisillä, joiden ruokavalio ei ole kovin tarkka, on vaarana, että ravintoloitsijat ja muut gluteenittomien ruokien tarjoajat eivät olekaan enää niin tarkkoja gluteenittomien ruokien valmistuksessa. Keliakiassa on kyse kuitenkin sairaudenhoidosta, eikä gluteenittomassa ruoassa saa olla hippuakaan gluteenia seassa.
Hömöilevätkö laihduttajat siis vakavalla asialla?
– On jokaisen oma asia, millaisen ruokavalion itselleen valitsee. Ei ole kuitenkaan minkäänlaista tutkimusnäyttöä, että gluteeniton ruokavalio laihduttaisi, Lehikoinen sanoo.
Keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Diagnosoituja potilaita Suomessa on yli 30 000.
MIMOSA HEDBERG
mimosa.hedberg@iltalehti.fi