Ylipaino ja työkyky
Ylipaino työyhteisöissä on kallis ja kasvava ongelma
Ylipaino on kasvava kansanterveydellinen ongelma, jonka kustannukset työyhteisöissä ovat nousussa. Sekä miesten että naisten painoindeksi noussut huomattavasti verrattuna muutaman vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen. Ylipainolla viitataan painoindeksiin, joka ylittää normaalin raja-arvon 25. Ylipaino menee lihavuuden puolelle, kun painoindeksi (BMI) on yli 30. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan työikäisestä suomalaisesta väestöstä eli 16-65-vuotiaista jopa yli 50 % on ylipainoisia. Arvioiden mukaan 20 % työikäisistä on lihavia.
Ylipaino ja työkyky
Toista miljoonaa ylipainoista työikäistä on merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Ylipainosta koituu kustannuksia sekä terveydenhuollolle, että yrityksille, ylipainoisilla on merkittävästi enemmän sairauspoissaoloja kuin normaalipainoisilla. Ylipainon liitännäissairauksista haittoja aiheuttavat erityisesti 2-tyypin diabetes, kohonnut verenpaine, kolesteroliongelmat ja sepelvaltimotauti, uniapnea sekä polven ja lonkan nivelrikko. Lihavuuden rajan ylittävä painoindeksi (BMI yli 30) enteilee sairauspoissaolojen lisäksi keskimäärin kaksinkertaista työkyvyttömyysriskiä normaalipainoisiin verrattuna.
Ylipainon aiheuttamat yhteiskunnalliset kustannukset kasvavat kaiken aikaa. Vuonna 2010 ylipainon arvioitiin aiheuttavan Suomessa vuosittain jo yli 300 miljoonan euron kustannukset terveydenhuollolle.
Erityisen kalliita ylipainoon, epäterveelliseen ravintoon ja puutteellisiin liikuntatottumuksiin sidoksissa olevia kansantauteja ovat:
– 2-tyypin diabetes
-sydän- ja verisuonitaudit.
Jopa 15 prosentin terveydenhuollon kokonaiskuluista arvioidaan menevän diabeteksen hoitoon. Kustannukset ovat viime vuosina nousseet huomattavaa vauhtia, ja kasvun uskotaan jatkuvan.
Nuorten aikuisten lihominen on huolestuttavaa kansantalouden kannalta. 2-tyypin diabetes onkin nykyisin erityisesti nuoren työikäisen väestön sairaus.
Suurin osa ylipainoisista on laihduttanut monta kertaa elämässään. Tavallisesti kilot tulevat kuitenkin takaisin, kun laihdutuskuuri on ohi. Avain kestävään painonhallintaan on elämäntapamuutos, joka vaatii uusien tottumusten pitkäjänteistä harjoittelua sekä ajatusmallien ja asenteiden muuttamista.
Ylipainon hoidon lisäksi myös ylipainon ehkäisy on kansanterveydellisesti ensiarvoisen tärkeää. Jo 5–10 % painonpudotuksella ja pienillä muutoksilla kohti terveempiä elämäntapoja on myönteisiä terveysvaikutuksia. Eri arvioiden mukaan ylipainon ehkäisyllä voitaisiin välttää jopa 80 % 2-tyypin diabeteksen puhkeamisista.